torstai 4. lokakuuta 2012

Cosmopolis

David Cronenbergin uusimmassa elokuvassa sukelletaan elottomaan ja unenomaiseen maailmaan. Kerronnallisesti lähitulevaisuuteen sijoittuvan tarinan päähenkilönä nähdään nuori monimiljonääri Eric Packer (Robert Pattinson), jonka maailma rakentuu rahan, terveyden, turvallisuuden ja seksin varaan, sliipattua ulkokuorta unohtamatta. Jokin tuntuu olevan kuitenkin pahasti vinossa.
Elokuvan edetessä paljastuu, että Packerin tärkeinä pitämät asiat ovat vain näennäisesti kunnossa. Packer tekee kuolemaa ja elottomuus syö pala palalta koko Packerin maailmaan.
Packerin maailma murenee sisältä päin. Rahan, terveyden, turvallisuuden ja seksin maailma paljastuu vain ulkoa opituksi vaatteeksi, joita Packer on kantanut yllään liian pitkään. Packerin on tullut aika luopua takistaan.
Elokuva onkin kertomus kadonnutta merkitystä etsivästä nuorukaisesta nihilismin syövereihin uponneessa lähitulevaisuudessa. Packer vajoaa kuitenkin askel askeleelta yhä syvemmälle tyhjyyteen ja elottomuuteen, jossa päätepisteenä on ikuinen uni.
Cronenberg on tarttunut elokuvassa vahvaan ja vaikeasti käsiteltävään teemaan: Miten kuvata nihilististä ihmistä maailmassa, jossa jokainen teko sisältää itsessään merkityksen? Perinteinen ratkaisu on päihteet ja väkivalta. Ratkaisu ei olisi ollut yhtä innovatiivinen ja nihilismi olisi ollut helpompi sekoittaa köyhyyden tuomaan epätoivoon. Asettaessaan nihilistisen maailmankatsomuksen ökyrikkaan Packerin saappaisiin, Cronenberg onnistuu välittämään selkeämmän viestin katsojalle.
Vaikka voitaisiin todeta, että elokuva on jossain määrin innovatiivinen, toteutuksesta on tullut tahtomattaan tylsä ja eloton. Elottomuutta yritetään pehmentää seksin, eturauhastutkimuksen, mellakkahässäköiden ja ampumakohtausten avulla, mutta elottomasta nihilismistä on vaikea saada mukaansa tempaavaa elokuvaa. Näin ollen elokuva toimii parhaillaan filosofisena pähkinänä, mutta jättää katsojan tunnetasolla kylmäksi. Parasta antia on lähinnä loppukohtauksen keskustelutuokio Packerin ja Benno Levinin (Paul Giamatti) välillä, jossa nihilististä maailmaa käsitteellistetään. Cronenberg olisikin voinut käyttää enemmän keskustelua vaikean aiheen kuvaamiseen. Tällaisenaan toteutettuna elokuva jättää monelle katsojalle pelkkiä kysymyksiä, eikä nouse vuoden parhaiden elokuvien listalle.
  • Cosmopolis
  • USA 2012
  • Ohjaaja: David Cronenberg
  • Pääosissa: Robert Pattinson, Juliette Binoche and Sarah Gadon
  • Laji: Draama
  • Kesto: 109 min
  • Tähdet
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti